donderdag 25 augustus 2016

Make It Yours, Pimp it

Een Nederlandstalig Cameo boek. Daar zat ik al een tijdje op te wachten. Gewoon een handig naslagwerk waar je snel even iets in kan opzoeken. Ik kan het echt aanraden. Zowel aan beginners als gevorderden. Zelf reken ik me tot de middencategorie: geen beginner meer maar hier en daar toch nog knopjes die ik niet kende of handige trics. Bovendien staan er superveel leuke projectjes in ter inspiratie.

Te koop bij Feeërieke of bij Standaard boekhandel
 Ik ben echt blij met m'n aankoop!

woensdag 24 augustus 2016

de verkleedkoffer

Als kind droomde ik over een verkleedkoffer uiteraard gevuld vol met leuke kledij. Nu Juliette wat groter wordt, begin ik her en der wat verkleedkleren te verzamelen en dus moest er ook een koffer komen waar deze allemaal bij elkaar zitten.
Het retro valiesje is nog van m'n tante geweest, maar de bekleding was helemaal versleten. Ik dacht te laat aan foto's nemen dus hier was ik al begonnen maar zie je toch nog hoe het origineel er uitzag.
Een stofje met bloemen wou ik aan de binnenkant en in de stoffenkast (geen hele kast hoor) vond ik een couponnetje dat ik ooit eens kocht. Het stofje was echter maar net groot genoeg en ik wou geen uren werk voor iets dat misschien niet lang stand zou houden.
Op de blog van Toertjes&pateekes vond ik een uitleg om een nieuwe binnenbekleding te maken. http://deborasluijs.blogspot.be/2014/06/hoe-kan-je-een-koffertje-pimpen.html?m=1. Maar ik wou iets waar ik geen naaimachine voor nodig had. Het wereldwijde web bood hiervoor geen soelaas dus besloot ik het maar zelf te proberen met bovenstaande tutorial in het achterhoofd.
Zoals je kan zien op de foto's is de afwerking niet perfect maar het was niet eenvoudig en ik had geen idee hoe lang het zou meegaan (kinderen kunnen nogal eens hevig te keer gaan weet u wel ;-) ) dus besloot ik dat lijm en een schaar mijn hulpstukken zouden worden.
De rand van de stof plooide ik naar binnen (ongeveer 1 cm) zodat de gerafelde rand niet zichtbaar zou zijn en het omgeplooide stuk (waar je dus 2 lagen stof hebt) lijmde ik vast aan de binnenkant van de valies. Goed laten drogen en klaar was kees. Op de foto zie je een detail van 'het randeke'.



De lederen lintjes wou ik behouden dus knipte ik gewoon een klein gleufje in de stof net groot genoeg om het lintje door te halen. Uit schrik dat dit bij hevige kinderactiviteit zou doorscheuren heb ik ook hier aan de rand van de stof rondom rond een lijmlaag aangebracht.

Ik vreesde uiteraard dat de lijm niet lang zou houden, maar dit is al een projectje van een hele tijd geleden en ik heb nog steeds geen reparaties moeten uitvoeren. Al gebied de eerlijkheid me wel te zeggen dat er nu ook wel niet dagelijks mee gespeeld wordt, alhoewel het toch al wel enkele speelkameraadjes partijtjes (inclusief ruzie over hetzelfde verkleedpak uiteraard) overleefd heeft.
 
 De echt enige stofrestjes ernaast: niet veel overschot hé?!






zaterdag 20 augustus 2016

Bulgursalade met groenten en granaatappel

Opnieuw een gerechtje van Jeroen Meus. Wat maakt die toch lekkere en gevarieerde dingen! Onlangs at ik voor het eerst granaatappel en dat beviel me zo goed dat dit meteen op het boodschappenlijstje geschreven werd. Maar wat moest ik er mee maken en hoe moest ik dat in godsnaam doen. Youtube staat vol met filmpjes over hoe je de pitjes uit een granaatappel krijgt dus dat was makkelijk. En ook onderstaand gerechtje is in no time klaar:
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/bulgursalade-met-groenten-en-granaatappel
De kerstomaten verving ik door gewone tomaten gezien er een overschot is in de tuin van m'n ouders. Lenteuitjes vergat ik op het boodschappenlijstje dus dat werd vervangen door een gewone niet al te grote ajuin. De koriander liet ik weg want dat eet ik niet zo graag. Ondertussen heb ik het al een tweede keer klaargemaakt en toen was ik de plattekaas voor het sausje vergeten dus dat verving ik door magere yoghurt en was ook lekker! En tot slot gebruikte ik Agave siroop in plaats van honing.

vrijdag 19 augustus 2016

van etagère over brollekesverzamelaar tot juwelendisplay

Deze étagère maakte ik al een tijdje geleden. Ik serveerde er eens glutenvrije toastjes op, maar in de afwas kwam de lijmlaag los (nochtans vaatwasbestendige lijm, misschien had ik het wel degelijk in de vaatwasser moeten steken en niet met de hand moeten afwassen) en sneuvelde er een tasje. Ondertussen had ik een nieuwe bestemming voor de étagère en herstelde ik ze. Aangezien het een brol verzamelaar werd, die vooral regelmatig eens afgestoft dient te worden (er wordt geen eten meer op geserveerd) lijmde ik er gewoon een nieuw kopje terug aan vast zodat ik hem terug kan gebruiken.
Indien je het toch graag zou willen gebruiken om eten op te presenteren dan gebruik je blijkbaar best 2componentenlijm, naar 't schijnt onverwoestbaar.




Maar intussen heb ik al iets anders om brol op te verzamelen en dus werd het een juwelendisplay.



Tips voor het bijeenzoeken van servies:
- alles in een zelfde thema bvb. bloemen, zoals ik deed alles met roosjes
- alles in een bepaalde kleur bvb. alles in blauw(tinten) of een kleur die past bij de rest van je servies
- alles door elkaar
- gewoon wat je mooi bij elkaar vindt passen
- bepaalde vormen die terugkomen
- een gouden lijntje ....

Denk na hoe groot je hem wenst te maken. Ik koos voor 3 niveaus zodat er wel wat op kan maar nu kan ik het op niet veel plaatsen opbergen. Dat was vooral een probleem toen ik hem nog wou gebruiken in de keuken om eten op te presenteren, maar nu voor de juweeltjes van Juliette mag het wel in het zicht blijven staan en is de grootte van minder belang.

Zelf vind ik het mooi wanneer het van groot naar klein gaat, maar misschien is het ook wel leuk wanneer alles dezelfde grootte heeft, of van klein naar groot alhoewel de stabiliteit dan misschien een probleem kan zijn.

Ohja met brol bedoel ik al die rondslingerende zaken zoals opladers, sleuteltjes, kleine dingen die gerepareerd moeten worden, dingen die je nog op z'n plaats moet leggen enzovoort. Bedoeling is uiteraard niet dat het een rommelmagneet wordt, maar om op 1 plaats alle kleine dingen te verzamelen die je niet onmiddellijk op z'n plaats kan leggen.

maandag 8 augustus 2016

een kussen voor de bank

Enkele maanden geleden lieten we op maat gemaakte kasten plaatsen in de inkomhall. Zo is alles netjes weggeborgen, in theorie toch, maar zeg nu zelf, het is toch altijd fijn om binnen te komen in een huis dat netjes opgeruimd (lijkt).
We kozen onder meer voor een zitbank om de schoenen aan te doen en daar wou ik een op maat gemaakt kussen bovenop. Gezien de vloerstenen wit en zwart zijn bleef ik in dezelfde kleur en ging ik voor een zwart stofje met gouden bollen van Michael Miller - confetti border.


Van de 2 meter stof die ik bestelde schiet zo goed als niets meer over. Voor de vulling gebruikte ik een hele dunne ikea matras, meer een mousse die ik gewoon op maat knipte.


Nog enkele kussentjes staan op de planning, een een leuke (kleine) kapstok. Als iemand een idee heeft voor een fijne kapstok of speelse haakjes, niet te groot want boven de bank is een schuine muur, dan mag je altijd een berichtje sturen!


Netjes hé. Voor de schoenen bedacht ik volgend systeem: als ze in paren naast elkaar staan zie je niet goed welke achter in de schuif staan, dus plaatste ik van ieder paar de ene schoen vooraan en de andere schoen achteraan, meteen een overzicht van het aanbod.

zondag 7 augustus 2016

juwelenrekje

Een projectje dat al een tijd onafgewerkt was maar nu eindelijk ophangt. Het idee was eenvoudig, de uitvoering viel wat tegen. De metalen haakjes hebben een scherpe punt dus ik klopte deze met een hamer in het letterkastje, maar dat verliep toch niet van een leien dakje. Vooral op de onderste rij kwamen er al eens haakjes los wanneer ik het volgende er in klopte. Enfin 't is af, maar ondertussen zijn er van de onderste rij al terug wat haakjes afgevallen. Voor de kettingen ga ik dus nog een ander systeem moeten bedenken.

Benoodigdheden: letterkastje, meetlat, potlood, hamer en haakjes







zaterdag 6 augustus 2016

De poppenpamper

Met het allerlaatste restje roze stof wou ik nog een pamper maken voor de pop van Juliette. Ik knipte het patroon uit van http://onelittleproject.com/how-to-make-cloth-diapers-for-a-baby-doll/ en gebruikte de tutorial van http://www.skiptomylou.org/how-to-make-a-diaper-for-a-childs-doll/ .
Ik had net niet genoeg van het roze stofje en maakte het dus wat groter door er nog een restje badstof aan vast te stikken. Voor de binnenkant van de pamper gebruikte ik ook badstof.


De beschrijving gaf aan om het papieren patroon eens uit te proberen op de pop om na te kijken of de maat goed zat. Deze stap sloeg ik over omdat ik op zicht dacht dat het zeker groot genoeg zou zijn, maar ik had het toch beter eens gepast. De pamper was net te klein voor de pop. Na een nachtje slapen bedacht ik hiervoor een oplossing. Ik zocht 2 bijpassende, vrij grote knopen en 2 haarelastiekjes. De knopen naaide ik vast aan de voorkant en de rekkertjes bevestigde ik aan de achterkant van de pamper (een paar keer goed heen en weer stikken zodat het zeker goed vasthangt) Door dit systeem zit er wat speling op en kunnen ook grotere poppen de pamper aan. Voor toekomstige poppenpampers denk ik ook dit systeem te gaan gebruiken, veel eenvoudiger dan velcro. Ik ga dan wel de rekkertjes onmiddellijk mee stikken.
Er zijn ook nog 2 poepdoekjes bij. Ik gebruikte 2 rechthoekjes van 7op5cm maar het is iets op het kleinste en ook nogal aan de dikke kant met de badstof aan de andere kant.



En mijn poppenmoedertje, die zag dat het goed was.
Ohja vergeet niet om goed te kijken wanneer je je patroon op de stof legt. Ik wou dat de print op de stof aan de voorkant van de pamper niet ondersteboven lag dus je moet goed kijken hoe je het legt.

vrijdag 5 augustus 2016

Decal

Ook ik waagde me aan Decal Waterslide Paper. Ik kocht 1 vel en had een heel leuk idee gezien. Uiteraard wou ik het vel zo optimaal mogelijk gebruiken dus printte ik er verschillende geboortekaartjes op. De eerste poging op de kaars lukte onmiddellijk. Het is nog een klein beetje gerimpeld maar dat was omdat ik te voorzichtig was


Op naar het grotere werk. Het lampje. Dat idee zag ik elders en vond ik heel origineel en perfect voor dit papier omdat het doorschijnend is.
Het eerste mislukte want deze keer was ik wat minder voorzichtig. Het staat terug op m'n to do lijstje dus heb ik mijn winkelmandje opnieuw gevuld en deze keer zitten er meerdere vellen in. Hopelijk komt het snel toe. Ik bestelde trouwens ook het cameo boek: make it yours, pimp it en ben zeer benieuwd! Bij mijn weten het enige Nederlandstalige Cameo boek.
Ohja voor dit project heb je geen cameo nodig. Ik printte gewoon op het vel met de inkjetprinter en knipte de figuren met de hand uit. En ohja als je net zoals ik voor de eerste keer een vel decal besteld en toevallig ook voor de eerste keer een vel printbare flex, dan is de decal het meest blinkende vel papier ;-)..
De tweede poging op het lampje is opnieuw geslaagd. Moeilijk is het niet maar je moet wat voorzichtig zijn. Aan de zijkant kan je zien dat de print een heel klein beetje gekraakt is, maar hé, het blijft zelf gemaakt hé?




De kaars komt van 'den action' en kocht ik terwijl ik op zoek was naar de blanke lak.
Tutorials kan je bij feeerieke, misswobie en vnila vinden. Deze gebruikte ik ook en zijn zeer duidelijk.
http://feeerieke.blogspot.be/2016/04/decal-try-out.html
http://misswobie.blogspot.be/search?q=decal
http://www.vnila.be/2016/04/waterslide-decal-paper-video-tutorial.html
Mijn tips voor de volgende keer: probeer met een niet te grote figuur wanneer je het voor het eerst uitprobeert (hoe groter hoe moeilijker is mijn idee). Laat zeker lang genoeg drogen na het printen en de laag blanke lak en doe desnoods een tweede laag blanke lak? want bij de grote afbeeldingen had het water een klein beetje kleur wanneer ik het op de lamp legde, niet dat je dat ziet maar toch.

Het papier komt van bij: http://www.feeerieke.be/

donderdag 4 augustus 2016

1 meterke stof

De laatste weken werd er niet veel op de blog geschreven. Niet dat ik niet bezig ben geweest, achter de schermen werd hard gewerkt.
Vandaag maakte ik enkele babygeschenkjes. Alles op de foto werd gemaakt uit 1 meter stof! En dan zijn er nog enkele kleine restjes maar die moeten nog op de foto.
- babydekentje. 35cm op 48cm voor een te vroeg geboren kindje dat het gelukkig heel goed doet. Beide zijden in katoen, een goed ademende stof die op hoge temperatuur kan gewassen worden.
- 2 pamperzakjes. Ze zijn nog ongevuld en vandaar wat plattekes
- 3 lampenkapjes
- een bavet
- een klein mutsje. Maar dat had ik natuurlijk beter in een rekkende stof gedaan. Ik las op de Engelse tutorial 100% cotton, en vond het al vreemd dat ik een patroon vond voor een muts in een niet rekbare stof, maar ik was de knit fabric vergeten lezen.
- enkele buttons die ik nog ga omtoveren in haarrekkertjes, oorbellen en magneten


Verbazend wat je allemaal uit 1 meter stof kan maken hé!
Het stofje kocht ik op een stoffenverkoop, maar vraag me niet meer waar.
Uiteraard ga ik er nog de namen van de baby's op flocken, altijd fijn een persoonlijk kado.

Ohja de gebruikte patronen nog vergeten:
- pamperzakjes volgens Eloleo: http://eloleo.blogspot.be/2011/05/handleiding-zsazsa-pamperzakje-zsonder.html
- dekentje: gewoon 2x een rechthoek van 35 op 48cm. Goede kanten op elkaar, vaststikken behalve ter hoogte van het keergat, keren en met een onzichtbare steek dichthechten. Of zoals ik het deed, rondomrond een mooi stikseltje aanbrengen langs de rand dan is het gat ook mooi dicht
- de lampenkapjes van Hilde@home: http://hildeathome.blogspot.be/2013/10/ter-vervanging-van-de-vierkante-ikea.html en http://hildeathome.blogspot.be/2013/02/diy-hoesje-voor-glazen-ikea-lamp.html
maar ik gebruikte geen biais. De afmetingen zijn trouwens: 41cm (omtrek lampje) + 2 cm = 43cm en de hoogte is 14.5cm waar ik ook 2 cm bij deed omdat ik geen biais gebruikte en gewoon omzoomde boven en onderaan. Vergeet niet te zigzaggen!
- De slab, geen idee meer waar ik het patroon haalde, het zit in mijn patronenmap van voor ik dat netjes bijhield. Achterkant is van een handdoek van ikea trouwens, altijd een goede tip om daar handdoeken te kopen en te gebruiken voor naaiprojectjes want vaak goedkoop en in vele kleuren beschikbaar. Er moet ook nog een kamsnap in zie ik nu.
- mutsje: http://zaaberry.blogspot.be/2012/08/baby-hats-tutorial-and-pattern.html ohja en dus toch maar best een rekbare stof type tricot gebruiken.

Vinden jullie dat dit stofje ook voor jongens kan?

gevulde paprika's volgens de Jerre

Vandaag een receptje van Jeroen. Het staat hier regelmatig op de planning en wordt goed gesmaakt.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/gevulde-paprikas-met-couscous-en-feta
Het is vrij snel klaar en vegetarisch maar zoals hij zegt je kan er bvb een lamsbrochette bij maken als je toch vlees wil.